Συστατικά: Χουρμάς, σιρόπι γλυκόζης, σορβικό κάλιο.

Χουρμάς αποξηραμένος

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών  του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Επιπλέον έχουν αντι-μολυσματικές, αντι- φλεγμονώδεις  και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.

Διατίθεται σε: 200g

Άλλα αποξηραμένα φρούτα

Άλλα προϊοντα

Η χουρμαδιά (Phoenix dactyliferaΦοίνιξ ο δακτυλοφόρος) είναι είδος φοίνικα. Φύεται στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα), στην Αραβική χερσόνησο, στη Μεσοποταμία του Ιράκ και κατά μήκος του Περσικού φτάνει μέχρι το Πακιστάν, τη βορειοδυτική Ινδίακαι τα νοτιοδυτικά σύνορα του Αφγανιστάν. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, υπάρχει ένα τεραστίων διαστάσεων, τεχνητά φυτεμένο φοινικόδασος με Phoenix dactylifera, δίπλα σε μια πόλη.

Η χουρμαδιά φθάνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, περίπου τα 20 με 30 μ. Έχει λεπτό κορμό γκρίζου-καφέ χρώματος, τα φύλλα της έχουν μήκος περί τα 5.5-6 μ. και τα φυλλάρια του τα 30-60 εκατοστά. Αντέχει στο ψύχος μέχρι και στους -10οC και έχει απαιτήσεις σε φως και νερό. Οι καρποί της (χουρμάδες) κίτρινου-πορτοκαλιού η πορτοκαλοκόκκινου χρώματος και με μήκος 3,8 εκατοστών είναι οι μόνοι βρώσιμοι απ’ όλα τα είδη χουρμαδιάς που υπάρχουν. Καρπούς παράγουν μόνο τα θηλυκά δέντρα συνήθως όταν κοντά τους φύονται αρσενικά και βοηθούν τη γονιμοποίηση μέσω της γύρης των ανθέων.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC

Οι χουρμάδες αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές τροφές για τους λαούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής και καλλιεργούνται συστηματικά από το 6000π.Χ. περίπου, σε δώδεκα είδη και εκατοντάδες ποικιλίες.

Ο χουρμάς είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρο. Είναι άλλωστε ένα από τα πιο γλυκά φρούτα που υπάρχουν. Γι’ αυτό αναπληρώνει την χαμένη ενέργεια και αναζωογονεί αμέσως τον οργανισμό και ικανοποιεί την πείνα. Άλλωστε, αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Αυτός, επίσης, είναι ένας λόγος που ο χουρμάς είναι και η πρώτη τροφή που λαμβάνουν οι μουσουλμάνοι αμέσως μετά την νηστεία του Ραμαζανιού.

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Το μαγνήσιο βοηθά, ακόμη, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και το κάλιο, που επίσης περιέχεται άφθονο στους χουρμάδες. Και τα δύο στοιχεία προσφέρουν προστασία έναντι εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, οι τανίνες που περιέχουν, έχουν αντι-μολυσματικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, οι καρποί αυτοί μπορούν να καταναλωθούν ως ενδιάμεσα γεύματα, δεκατιανό ή απογευματινό. Προσφέρουν εύκολα αξιοποιήσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνονται. 

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: https://fanpage.gr/life/igia/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B1/
5/5