Συστατικά: Goji berries, διοξ. του θείου.

Goji berry αποξηραμένα

Τα goji berries έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυσακχαριδικά συμπλέγματα (σύνθετους υδατάνθρακες), είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (προβιταμίνης Α), βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου. και επιπλέον – όπως όλα τα μούρα – είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (συγκεκριμένα στις μυρικετίνη, κερκετίνη και καμφοφερόλη) που μπορεί να τις έχεις υπόψη σου για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση.

Διατίθεται σε: 200g

Επιπλέον συσκευασία

150g

Το Γκότζι, Γκότζι μπέρι, Μούρο γκότζι ή Λυκόμουρο (Goji, goji berry ή wolfberry), είναι ο καρπός από το Λύκιον το βάρβαρον ή Λύκιον το κοινόν (Lycium barbarum) (απλουστευμένα Κινεζικά: 宁夏枸杞· παραδοσιακά Κινεζικά: 寧夏枸杞· Πινγίν: Níngxià gǒuqǐ) και Λύκιον το σινικόν Lycium chinense (Πινγίν: gǒuqǐ), δύο στενά συγγενικά είδη του γένους Λύκιον (Lycium) στην οικογένεια των Στρυχνίδων ή Σολανίδων (Solanaceae). Η οικογένεια επίσης περιλαμβάνει την πατάτα, τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά τσίλι και τον καπνό. Και τα δυο είδη, είναι ιθαγενή στην Ασία.

Τα είδη Γκότζι μπέρι, είναι φυλλοβόλα ξυλώδη πολυετή φυτά, που αναπτύσσονται σε ύψος 1–3 μ. Το L. chinense, καλλιεργείται στη νότια Κίνα και τείνει να είναι κάπως βραχύτερο, ενώ το L. barbarum καλλιεργείται στον βορρά, πρωτίστως στην Αυτόνομη Περιοχή Ningxia Hui και τείνει να είναι κάπως υψηλότερο.

Τα φύλλα του γκότζι μπέρι, σχηματίζονται στο βλαστό είτε σε εναλλασσόμενη διάταξη, είτε σε δεσμίδες έως και τρεις, έκαστο, έχοντας είτε ένα λογχοειδές (σε σχήμα σαν την αιχμή του δόρατος μακρύτερο από ό,τι το πλάτος του) ή ωοειδούς σχήματος (σαν του αυγού). Οι διαστάσεις των φύλλων έχουν 7,0 εκ. μήκος επί 3,5 εκ. πλάτος, με αμβλείες ή στρογγυλεμένες άκρες.

Τα άνθη αναπτύσσονται σε ομάδες από μια έως τρεις, στις μασχάλες των φύλλων. Ο κάλυκας (που τελικά διαρρηγνύεται από το αυξανόμενο μούρο), αποτελείται από κωδωνοειδούς σχήματος ή σωληνοειδή σέπαλα, τα οποία σχηματίζουν κοντούς, τριγωνικούς λοβούς. Οι στεφάνες των ανθέων, έχουν το χρώμα της λεβάντας ή του μωβ, πλάτους 9–14 χιλ. με πέντε ή έξι λοβούς κοντύτερους του σωλήνα. Οι στήμονες είναι διαρθρωμένοι με μακρύτερα νημάτια απ’ ό,τι οι ανθήρες. Οι ανθήρες διανοίγουν (dehiscent) σε διαμήκη κατεύθυνση.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η ανθοφορία εμφανίζεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η ωρίμανση των μούρων, από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και το κλίμα.

Αυτά τα είδη παράγουν ένα φωτεινό πορτοκαλί-κόκκινο, ελλειψοειδές μούρο με διάμετρο 1–2 εκ.. Ο αριθμός των μούρων ποικίλει ευρέως, βασιζόμενος στην ποικιλία και το μέγεθος του καρπού, που περιέχει 10-60 μικροσκοπικούς κίτρινους σπόρους, οι οποίοι έχουν συμπιεστεί με ένα καμπύλο έμβρυο. Τα μούρα ωριμάζουν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Η ονομασία του γένους Lycium, προέρχεται από την περιοχή της νότιας αρχαίας Ανατολίας της Λυκίας (Λυκία).Ο καρπός είναι γνωστός στις φαρμακολογικές αναφορές ως Lycii fructus, το οποίο στα Λατινικά σημαίνει «καρπός Lycium».

Η ονομασία “Wolfberry” (“Λυκόμουρο”), μια πολύ συνηθισμένη ονομασία,έχει άγνωστη καταγωγή, πιθανώς προκύπτει από τη Μανδαρινική ρίζα, gou, που σημαίνει σκύλος ή σύγχυση πάνω στην ονομασία, Lycium, η οποία ομοιάζει με το lycos, την Ελληνική λέξη για τον λύκο.

Στον Αγγλόφωνο κόσμο, η ονομασία “goji berry”, έχει χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα. Η λέξη “goji” είναι μια προσέγγιση της προφοράς του gǒuqǐ, του ονόματος για το L. chinense σε αρκετές Κινεζικές διαλέκτους,συμπεριλαμβανομένων των Hokkien και των Shanghainese.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, το ενδιαφέρον για τα γκότζι μπέρι έχει αυξηθεί, ως μια καινοτόμος τροφή με υποτιθέμενη υψηλή θρεπτική τους αξία.Έχουν οριστεί ως Υπερκαρπός-Υπερτροφή (Superfruit), ο οποίος έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα καταναλωτικών προϊόντων.Στην παραδοσιακή ιατρική, ολόκληρος ο καρπός ή τα εκχυλίσματά του, φέρεται να έχουν πολλές υπονοούμενες επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες από το 2014, παραμένουν επιστημονικά ανεπιβεβαίωτες.Μελέτες που ισχυρίζονται ότι το γκότζι θεραπεύει διάφορες ασθένειες, γενικά είναι κακοσχεδιασμένες και έχουν γίνει σε μικρό αριθμό ατόμων με μεγάλες δόσεις εκχυλίσματος γκότζι, που είναι απίθανο ότι μπορεί κανείς να καταναλώσει υπό πραγματικές συνθήκες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται επί αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική δεν σημαίνει κάτι. Τις περισσότερες φορές η παραδοσιακή κινεζική – όπως και ευρωπαϊκή – ιατρική είναι ένα χάσιμο χρόνου και πιθανώς επιβλαβής για την υγεία.

Ως τρόφιμο, τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι, παραδοσιακά μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν. Τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι, συχνά προστίθενται σε congee και ζελέ αμυγδάλου, καθώς χρησιμοποιούνται στις Κινεζικές τονωτικές σούπες, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή χοιρινό, λαχανικά και άλλα βότανα, όπως το άγριο γιαμ, Astragalus membranaceus, Codonopsis pilosula και γλυκόριζα (licorice).Τα μούρα επίσης βράζονται σαν τσάι από βότανα, συχνά μαζί με άνθη χρυσανθέμων και / ή κόκκινα τζίτζιφαή με τσάι και είναι επίσης διαθέσιμα, σε συσκευασμένα τσάγια.

Παράγονται επίσης διάφορα κρασιά, τα οποία περιέχουν γκότζι μπέρι (ονομάζονται gǒuqí jiǔ από το 枸杞 酒), συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που είναι ένα μείγμα της αμπέλου και του γκότζι μπέρι.

Νεαροί βλαστοί μούρων γκότζι και φύλλων, συγκομίζονται επίσης εμπορικά, ως φυλλώδες λαχανικό.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B6%CE%B9

Πόσο ωφελούν τα γκότζι την υγεία;
Υπογλυκαιμική δράση

Τα πολυσακχαριδικά συμπλέγματα των goji berries έχουν δοκιμαστεί σε πειραματόζωα με διαβήτη, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και παράλληλα ενισχύοντας τους προστατευτικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς ορισμένων ενζύμων στο σώμα σου.

Βελτίωση λιπιδαιμικού προφίλ

Τα πολυσακχαριδικά συμπλέγματα έχουν να σου προσφέρουν εκτός από υποστήριξη στη διαχείριση της γλυκόζης και βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. Για ακόμα μια φορά, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν στους ερευνητές ότι η λήψη goji berries οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL-χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL-χοληστερόλης.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού και προστασία από καρκίνο

Οι εργαστηριακοί αναλυτές λένε ότι τα βιοδραστικά συστατικά των goji berries (κυρίως τα συμπλέγματα που έχω αναφέρει και πιο πάνω) έχουν προ-αποπτωτική και αντιπολλαπλασιαστική δράση κατά των καρκινικών κυττάρων. Και εδώ οι μελέτες έχουν γίνει σε πειραματόζωα, και παρότι έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο διάφορα είδη καρκίνων, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χρειάζεται να διερευνηθούν κι άλλο οι μηχανισμοί.

Προστασία αμφιβληστροειδούς

Τα goji berries, λόγω της ζεαξανθίνης και της λουτεολίνης που περιέχουν (τα βασικά καροτενοειδή τους), μελετήθηκαν για ενδεχόμενη υποστηρικτική δράση στην πρώιμη φάση εκφυλισμού του αμφιβληστροειδούς. Αυτό αποδίδεται από τους ειδικούς στην ικανότητά τους να απορροφούν το φως και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην προστασία των νευρικών κύτταρων του αμφιβληστροειδή.

Ευεξία και ποιότητα ζωής

Μπορώ να σου μεταφέρων ακόμα, ότι υπάρχει πλήθος μελετών μικρού βεληνεκούς που συμπεραίνουν, ότι άτομα που κατανάλωσαν goji berries, σε σύγκριση άλλους που έλαβαν κάποιο placebo, είχαν καλύτερη νευρολογική / φυσιολογική κατάσταση, βελτιωμένο έμμηνο κύκλο για τις γυναίκες, ποιοτικότερο ύπνο, καλύτερη αθλητική απόδοση, μειωμένα επίπεδα στρες και -εν γένει- υψηλότερα επίπεδα σε πολλούς ακόμα δείκτες ευεξίας.Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, φαίνεται πως λήψη goji berries έχει ενισχυτικό ρόλο ακόμα και σε προσπάθειες για μείωση βάρους, πάντα μαζί με μια υγιεινοδιαιτητική προσέγγιση (ισορροπημένη διατροφή και άσκηση).

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15930-goji-berry-gkotzi-beri

 
5/5