Συστατικά: Ηλιόσπορος.

Ηλιόσπορος ψημένος χωρίς αλάτι

Διατροφική αξία:

Ο ηλιόσπορος  είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου.Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε,αποτελούν όμως σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών

Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη.

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέαδιαθέτουν  ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Διατίθεται σε: 120g

Επιπλέον συσκευασία

110g

Οι ηλιόσποροι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Περιέχουν υψηλής ποιότητας και καλά λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που βοηθούν πολύ στη συγκέντρωση.

Σε αντίθεση με το ηλιέλαιο, οι ωμοί ηλιόσποροι είναι καλύτεροι και πολύ πιο υγιεινοί. Οι ηλιόσποροι έχουν εξαιρετική ισορροπία μεταξύ μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των πλακών και υπερκαλύπτουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Το πιο γνωστό και υγιές από αυτά τα οξέα είναι το λινελαϊκό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη πολλών τύπων μολυσματικών ασθενειών και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Ε σε έναν μόλις ηλιόσπορο, κάτι που συνιστά σπάνιο εύρημα στο φυτικό βασίλειο. Ακόμα και σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ αυτές που περιέχουν οι ηλιόσποροι, η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο γρήγορα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Είναι άμεση η ικανότητά της να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα και γι’ αυτό αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς «υπερασπιστές» της καλής υγείας.

Είναι, επίσης, πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, αντοχή των οστών και τέλεια δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μια χούφτα ηλιόσποροι μπορούν να προσφέρουν πάνω από το 17% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας φυλλικού οξέος στο σώμα.

Είναι ακόμα σούπερ πηγή σεληνίου, καθώς μια χούφτα ηλιόσποροι μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με το 26% της απαιτούμενης ποσότητας σεληνίου για τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού. Το στοιχείο αυτό δεν έχει μόνο αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά αποτελεί και δομικό συστατικό ενός αριθμού σημαντικών ενζύμων. Εκτός από αντικαρκινικές ιδιότητες, έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: http://www.medinova.gr/ofeli-gia-tin-ygeia-apo-tous-iliosporous/

Ο ηλίανθος (Helianthus) είναι γένος Αγγειόσπερμων Δικοτυλων φυτών που ανήκει στην οικογένεία των σύνθετων (Compositae) της τάξης των αστέρωδών (Asterales). Περιλαμβάνει 65 ως 100 περίπου είδη, πολυετή ή μονοετή ποώδη, ιθαγενή της Αμερικανικής ηπείρου. Υπάρχουν αναφορές για την καλλιέργεια του από το 3000 π.χ. Το ύψος του ηλίανθου είναι ψηλό ενώ τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά στην περιφέρεια και τριχωτά. Η ονομασία του γένους προέρχεται από το γεγονός ότι η ταξιανθία (κεφαλή) ακολουθεί τον ηλίο κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.

Σημαντικότερο είδος είναι ο Ηλίανθος ο ετήσιος (H. annuus) (κοινή ονομασία: Ήλιος), μονοετές φυτό που ως αυτοφυές έχει πολύκλαδο βλαστό με ύψος που κυμαίνεται από 1 έως 5 μέτρα και φέρει πολλά μικρά κεφάλια. Ο Ηλίανθος είναι το δεύτερο σημαντικότερο ελαιοδοτικό φυτό. Καλλιεργείται για το λάδι του σε μεγάλη κλίμακα σε πολλές εύκρατες χώρες όπως π.χ. Χιλή, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Τουρκία, Ινδία, Αίγυπτο, Αγγλία, ΗΠΑ και κυρίως στη Ρωσία όπου με βελτίωση ποικιλιών η απόδοση σε έλαιο φτάνει το 50%. Άλλο σημαντικό είδος του γένους Helianthus είναι ο Ηλίανθος ο κονδυλώδης (H. tuberosus) πολυετές πολύκλαδο φυτό που μοιάζει με το προηγούμενο άλλα τα φύλλα του και τα άνθη του είναι μικρότερα. Η παγκόσμια παραγωγή του ηλιόσπορου με βάση το FAO ανερχόταν το 2002 σε 21 εκατομμύρια τόνους.

Η τεράστια οικονομική του σημασία οφείλεται στο λάδι ηλιέλαιο που περιέχουν οι καρποί του (ηλιόσποροι) σε ποσοστό 25% ως 32%.Το λάδι παραλαμβάνεται με έκθλιψη. Το ηλιέλαιο συνίσταται για τηγάνισμα επειδή η θερμοκρασία καπνίσματος του είναι υψηλή και φτάνει περίπου στους 230 βαθμούς Κελσίου. Οι ηλιόσποροι τρώγονται αποξηραμένοι ή καβουρντισμένοι ενώ οι πολύ μικροί χρησιμοποιούνται ως πτηνοτροφή. Από τους αλεσμένους σπόρους παράγεται ένα ποτό που μοιάζει με τον καφέ, καθώς και ένα είδος ψωμιού. Επίσης από τους σπόρους παράγεται ένα είδος φυστικοβούτυρου ενώ από τους κόνδυλους αλκοόλη. Από το είδος Ηλίανθος ο κονδυλώδης (H. tuberosus) χρησιμοποιούνται οι εδώδιμοι κόνδυλοι που έχουν γεύση αγγινάρας και είναι γνωστοί με την ονομασία Αγγινάρα της Ιερουσαλήμ. Τέλος τα περικάρπια (φλοιοί) των ηλιόσπορων συμπιεσμένα σε συμπαγή μάζα, τα υπολείμματα των σπόρων (35% πρωτεΐνη) μετά την εξαγωγή του λαδιού, τα φύλλα και οι κόνδυλοι του ηλίανθου χρησιμοποιούνται ως συστατικό των κτηνοτροφών και των πτηνοτροφών.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82

5/5