Συστατικά: Κράνμπερι, ζάχαρη, ηλιέλαιο.

Cranberry αποξηραμένο

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων.

Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου. Έχουν, επίσης, μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, ένα συστατικό που σχετίζεται με την πήξη του αίματος. 

Διατίθεται σε: 180g

Άλλα προϊοντα

Τα οφέλη των κρανμπερι στην υγεία

Τα κράνμπερι ως μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι έτσι κι αλλιώς μια καλή επιλογή για το διαιτολόγιό σου. Υπάρχουν όμως ιδιαίτεροι λόγοι να τα προτιμήσεις, αν αντιμετωπίζεις κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις στην υγεία σου.

Προστασία από ουρολοιμώξεις

Οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερι φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου ενάντια σε κάποια βακτήρια, όπως το E. coli, που είναι συχνά αιτία για ουρολοιμώξεις. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα συγκλίνουν ότι ειδικά σε επιμένουσες λοιμώξεις, τα αντιμικροβιακά συστατικά των κράνμπερι μπορούν να δράσουν προφυλακτικά σε τέτοιες περιπτώσεις και να μετριάσουν τη λήψη αντιβιοτικών που όταν υπερκαταναλώνονται να δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων. Περισσότερο απ’ όλους φαίνεται να επωφελούνται οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Στοματική υγεία και αντιφλεγμονώδης δράση

Οι ίδιες ιδιότητες των βιοενεργών συστατικών (αντιοξειδωτικά) των κράνμπερι, μπορούν, επίσης, να σου προσφέρουν προστασία έναντι της δημιουργίας πλάκας και της ανάπτυξης τερηδόνας, καθώς αποτρέπουν την παραγωγή και δέσμευση οξέων και τον σχηματισμό βιοφιλμ (μια μεμβράνη) από το βακτήριο Streptococcus mutants. Και εκτός των άλλων, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση των ίδιων συστατικών, ίσως είναι καταλυτική στην καταπολέμηση περιοδοντικών προβλημάτων.

Καριαγγειακά νοσήματα

Τα αντιοξειδωτικά των κράνμπερι (συγκεκριμένα οι προανθοκυανιδίνες, τα φλαβονοειδή που περιέχουν και η κεκρετίνη) είναι υπό μελέτη για την πιθανή βοηθητική τους δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία, ότι βελτιώνουν το προφίλ των λιποπρωτεϊνών ή ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι μηχανισμοί είναι περίπλοκοι και οι περισσότερες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δώσει αδιάσειστα αποτελέσματα.

Νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Ακόμα μία δράση των βιοενεργών συστατικών των κράνμπερι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Διευκολύνοντας την πλαστικότητα των νευρώνων, ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές και τα μονοπάτια που δίνουν σήματα σχετικά με τη φλεγμονή, τα πολύτιμα αυτά μόρια, λένε οι ερευνητές ότι ίσως είναι σύμμαχοι των ατόμων που έχουν προδιάθεση για ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως Alzheimer’s, Parkinson’s κ.ά.

Προστασία κατά του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά των κράνμπερι έχουν μελετηθεί εκτενώς σε εργαστηριακά περιβάλλοντα με θετικά αποτελέσματα έναντι της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Επειδή στις τροφές δεν μπορεί να απομονωθεί ένα μόνο συστατικό και να μελετηθεί η επίδρασή του στον άνθρωπο, τα συμπεράσματα των ερευνών που γίνονται σε έμβυα όντα (σε άλλα είδη ζώων ή στον άνθρωπο) δεν παράγουν ακράδαντα αποτελέσματα.

Ποιές είναι οι διατροφικές συστάσεις;

Πάντως, οι διατροφικές συστάσεις είναι να ακολουθείς μια δίαιτα πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, που συνήθως είναι πλούσια σε φυτοχημικά στοιχεία με προστατευτική δράση (μεταξύ αυτών και τα αντιοξειδωτικά), γιατί σε οπλίζει με μικρότερες πιθανότητες για ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αυτό συμβαίνει μέσα από ένα μεγάλο πλήθος μηχανισμών, οι οποίοι συχνά επικαλύπτονται. Ωστόσο, θέλω πάντα να επισημαίνω όταν αναφέρομαι σε τέτοιους ισχυρισμούς, ότι δεν έχει φανεί κάποια θεραπευτική δράση -σε καλά σχεδιασμένες μελέτες, μεγάλης κλίμακας- έναντι κάποιων μορφών καρκίνου, στα εν λόγω τρόφιμα.

Τέτοιους ισχυρισμούς είναι καλύτερο να τους διαβάζεις με μεγάλη προσοχή, καθώς τα βιοενεργά συστατικά τους, που στη θεωρεία μπορούν να έχουν την αντικαρκινική δράση, απορροφώνται συνήθως σε μικρή ποσότητα και η απέκκρισή τους από το σώμα γίνεται αρκετά γρήγορα, οπότε και δεν έχουν τη ευκαιρία να δράσουν επαρκώς.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Το κράνμπερι (cranberry) μοιάζει, αλλά δεν είναι το ίδιο, με το κράνο, που είναι ο καρπός του δέντρου Κρανιά. Ίσως η πιο σωστή ελληνική ονομασία του κράνμπερι να είναι «φίγγι», αλλά για να είμαι κι εγώ πιο σίγουρη, ας μείνουμε στην αγγλική του ονομασία, με την οποία έχει γίνει γνωστό! Το κράνμπερι είναι λοιπόν, το φρούτο ενός θάμνου και ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα μούρα (γένος Vaccinium), από τα οποία το πιο πιθανό να γνωρίζεις είναι το μύρτιλο (blueberry). Τη μεγαλύτερη παραγωγή κράνμπερι παγκοσμίως την έχουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και η καλλιέργειά του θέλει ένα αρκετά υγρό κλίμα.

 Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15669-kranmperi

5/5