Συστατικα: Κάσιους, ηλιέλαιο.

Κάσιους ψημένο ανάλατο

Τα κάσιους είναι πλούσια σε θερμίδες και έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, διαλυτές ίνες και φυτοχημικά, που αποτρέπουν πολλές ασθένειες.Τα παλμιτολεϊκά και τα ελαϊκά οξέα που περιέχονται στα κάσιους είναι εξαιρετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτά τα απαραίτητα λίπη μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και ομαλοποιούν την καλή χοληστερόλη (HDL).Τα κάσιους είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου, χαλκού, ψευδαργύρου, σεληνίου, σιδήρου και περιέχουν πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), θειαμίνη (βιταμίνη Β11), ριβοφλαβίνη και νιασίνη, η νιασίνη προστατεύει από δερματίτιδα και πελλάγρα.Τα κάσιους περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες ζεαξανθίνης.  

Διατίθεται σε: 200g & 250g

Επιπλέον συσκευασίες

200g

55g

Η κατανάλωση μεγάλου ποσοστού φυτικών τροφών μειώνει σε γενικές γραμμές τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Υγεία της καρδιάς

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης(LDL) και των τριγλυκεριδίων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσουεγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition έδειξε ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι κατά 37% χαμηλότερος για όσους καταναλώνουν καρπούς περισσότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν ποτέ ή σπάνια.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμφωνεί στο ότι «η κατανάλωση 45 γραμμαρίων ημερησίως των περισσότερων ξηρών καρπών ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Τα κάσιους είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σε πάνω από 300 ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν τον μεταβολισμό της τροφής και τη σύνθεση λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Το μαγνήσιο εμπλέκεται επίσης στην μυϊκή χαλάρωση και στην νευρομυϊκή μετάδοση και δραστηριότητα. Ηανεπάρκεία μαγνησίου, που είναι αρκετά συνήθης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συνδέεται με την αντιστασή στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, τη στεφανιαία νόσο και την οστεοπόρωση.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια υψηλή πρόσληψη ασβεστίου χωρίς επαρκές μαγνήσιο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αρτηριακής ασβεστοποίησης και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά.

Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου στην μελέτη Heart Framingham βρέθηκε ότι είχαν 58% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν ασβεστοποίηση στεφανιαίας αρτηρίας και 34% χαμηλότερες πιθανότητες για ασβεστοποίηση της κοιλιακής αρτηρίας.

Διαχείριση βάρους

Τα επιστημονικά δεδομένα εδώ είναι περιορισμένα, αλλά οι ενδείξεις είναι πως η τακτική κατανάλωση καρπών συνδέεται με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη διαχείριση βάρους.

Επιπλέον, κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι σε σύγκριση με πρότυπα διατροφής που περιλαμβάνουν ή αποκλείουν τους καρπούς με κέλυφος, εκείνα που περιλαμβάνουν κατανάλωση καρπών με μέτρο, συνδέονται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutritionτο 2004 έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν σπάνια κατανάλωση καρπών είχαν μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε διάστημα 8 ετών σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν καρπούς δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καρπών δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους και ότι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Μια ανασκόπηση επιμέρους μελετών που δημοσιεύθηκε το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Μπορούν να το κάνουν βοηθώντας το άτομο να αισθάνεται πλήρες (χορτασμένο) και συμβάλλοντας στην θερμογένεση, που είναι η παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Πέτρες στη χολή

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, η τακτική κατανάλωση καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα σε μια χρονική περίοδο 20 ετών, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο από 120 γραμμάρια καρπών την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο χολοκυστεκτομής για πέτρες στην χολή σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο από 30 γραμμάρια καρπών κάθε εβδομάδα.

Υγεία των οστών

Τα κάσιους είναι μία από τις λίγες πηγές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό. Μια μερίδα κάσιους περιέχει 622 μικρογραμμάρια χαλκού. Για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω, η συνιστώμενη πρόσληψη χαλκού ημερησίως είναι 900 μικρογραμμάρια.

Η σοβαρή ανεπάρκεια σε χαλκού συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τις επιπτώσεις της οριακής ανεπάρκειας χαλκού και για τα πιθανά οφέλη από τα συμπληρώματα χαλκού για την πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης.

Ο χαλκός διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που είναι μείζονες δομικές συνιστώσες του σώματός μας. Χωρίς επαρκή χαλκό, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο συνδετικό ιστό και το κολλαγόνο που αποτελεί την βάση για τα οστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας των αρθρώσεων, καθώς οι σωματικοί ιστοί αρχίζουν να διασπώνται.

Το μαγνήσιο στα κάσιους είναι επίσης σημαντικό για τον σχηματισμό οστών καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου σε αυτά. Το μαγγάνιο, ένα άλλο μέταλλο στα κάσιους, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την οστεοπόρωση σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τον χαλκό.

Τι να προσέχετε με τα κάσιους

Τα κάσιους περιέχουν λιπαρά, αλλά αυτά είναι κυρίως ακόρεστα, τα οποία είναι υγιεινά σε μέτριες ποσότητες.

Τα πολύ ωμά κάσιους δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, καθώς περιέχουν μια ουσία γνωστή ως ουρουσιόλη (urushiol), που βρίσκεται στον δηλητηριώδη κισσό. Η ουρουσιόλη είναι τοξική και η επαφή με αυτή μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους.

Οι πυρήνες των κάσιους (δηλαδή ο βρώσιμος καρπός στο εσωτερικό τους) πωλούνται συχνά σε “ακατέργαστη” μορφή στα καταστήματα, έχοντας υποστεί επεξεργασία στον ατμό. Αυτό αφαιρεί τις τοξίνες. Αυτά τα κάσιους είναι υγιεινά.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/diatrofi/ksiroi-karpoi-kasious-ofeli-gia-tin-ygeia-kai-diatrofiki-aksia-ti-na-prosechete-omos/112678/

Το κάσιους (Anacardium occidentaleΑνακάρδιον το δυτικόν) είναι δέντρο της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών (Anacardiaceae). Προέρχεται από τη Βραζιλία και οι Πορτογάλοι εξερευνητές έφεραν το δέντρο σε άλλες χώρες. Σήμερα βρίσκεται στη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, την Κένυα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82

5/5