Συστατικά: Βερίκοκο, ζάχαρη, διοξ. του θείου.

Βερίκοκο αποξηραμένο

Το βερίκοκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Κάλιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο. Επίσης τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ως φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο,

Διατίθεται σε: 200g

Άλλα προϊοντα

Το βερίκοκο είναι ο καρπός της βερικοκιάς (επιστημονική ονομασία prunus armeniaca) της οικογενείας των ροδιδών.

Κατάγεται από τη Β. Κίνα, Μαντζουρία και Μογγολία και ήρθε στην Ευρώπη από την Αρμενία απ΄ όπου πήρε και το όνομά της. Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Μέγα Αλέξανδρο, γιατί δεν αναφέρεται από τον Θεόφραστο (400 π.Χ.). Ο Διοσκουρίδης ανέφερε τα βερίκοκα ως αρμενικά μήλα, λόγω της προέλευσης του φυτού. Στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα το ονομάζουν χρυσόμηλο, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος χρησιμοποιούν το όνομα ζαρδελιά.

Η ονομασία «βερίκοκο» προήλθε πιθανώς από το λατ. praecocia που σημαίνει «πρώιμα», επειδή παρουσιάζει πρώιμη ωρίμανση. Από την ελληνική ονομασία προέρχεται η αραβική berkuk.

Είναι σαρκώδης, σφαιρικός, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1-2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία.Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Κάλιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο. Επίσης τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ως φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BF

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του βερίκοκου στην υγεία;

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

Το βερίκοκο θεωρείται πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Εκτός από τις βιταμίνες Α και C,   παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών. Φλαβονοειδή, όπως η κεκρετίνη, οι κατεχίνες και οι επικατεχίνες είναι μερικά μόνο από τα αντιοξειδωτικά του βερίκοκου. Όλες οι προαναφερόμενες ουσίες έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία της καρδιάς.

Προστατεύει την όραση

Η αυξημένη περιεκτικότητα του βερίκοκου σε καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) και ξανθοφύλλες πιθανότατα να προστατεύει, λόγω κυρίως της λουτεϊνης, από τη φθορά που προκαλεί στην όραση η πάροδος του χρόνου. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή έχουν τα ώριμα   και τα αποξηραμένα βερίκοκα, επειδή η ωρίμανση αυξάνει την ποσότητά τους.

Δρα ενάντια στη φλεγμονή

Οι κατεχίνες μπορεί να έγιναν γνωστές από το τσάι, όμως βρίσκονται σε εξαιρετικά σημαντικές ποσότητες και στα βερίκοκα, αφού ένα μόλις βερίκοκο περιέχει 4-5γρ κατεχινών. Οι ουσίες αυτές φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορα στάδια της διαδικασίας της φλεγμονής.

Βελτιώνει την εντερική λειτουργία

Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, τόσο αν καταναλωθεί ωμό, όσο και στην αποξηραμένη μορφή του. Η κατανάλωση του μπορεί λοιπόν να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ λόγω των διαλυτών φυτικών ινών που περιέχει  δρα προστατευτικά και στην καρδιακή λειτουργία.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15863-verikoko

 

5/5