
Γκοτζι μπέρι " GO NUTS 200g "
Κωδικός:
Σε αεροστεγή συσκευασία με προστατευτική ατμόσφαιρα.
Τα γκότζι μπέρι αποτελούν αγαπημένη τροφή των Κινέζων, οι οποίοι τα καταναλώνουν εδώ και χρόνια ως μια υπερτροφή που θεραπεύει παθήσεις του συκωτιού, των νεφρών και των ματιών.
Τα γκότζι μπέρι μοιάζουν με μικρές, κόκκινες σταφίδες και πωλούνται αποξηραμένα σε καταστήματα μπαχαρικών και σούπερ μάρκετ.
Περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την ημερήσια κατανάλωσή τους ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής
Συστατικά: Γκοτζι μπέρι, διοξ. του θείου.
>> Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το γκοτζι μπέρι
Πώς ωφελούν την υγεία
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης Α. Μία μερίδα γκότζι μπέρι περιέχει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης πρωτεϊνης, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για φρούτο. Η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων όταν αυτά εκτίθενται σε ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και τα ελάχιστα λιπαρά, τα καθιστούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
1. Παρέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών
Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που δρουν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση της φλεγμονής. Περιέχει επίσης πάνω από 20 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και ριβοφλαβίνη. Προσφέρει περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι!
2. Ανοσοποιητικό και παχύ έντερο
Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και βιταμίνης Α – δύο βασικές θρεπτικές ουσίες όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των κοινών ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα, την ανάπτυξη όγκων και τις επιβλαβείς τοξίνες στο σώμα και βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου.
3. Κάνει καλό στο δέρμα
Η υψηλή ποσότητα β-καροτένιου στο γκότζι μπέρι κάνει καλό στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, είτε η κατανάλωση χυμού, είτε η κατανάλωση καρπών, προσατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και από τον ήλιο.
4. Για όσους πάσχουν από διαβήτη
Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους πάσχουν από διαβήτη. Παρέχει σημαντικά υπογλυκαιμικά αποτελέσματα και βοηθά στον έλεγχο της απελευθέρωσης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος – χάρη στα υψηλά επίπεδα σύνθετων υδατανθράκων.
5. Ηπαρ και νεφρά
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την προαγωγή της υγείας του ήπατος και των νεφρών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της νεφρικής πέτρας, σε καθαρισμό του ήπατος ή σε καθαρισμό του αίματος.
6. Παρέχουν ενέργεια
Η κατανάλωση χυμού γκότζι μπέρι σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της ενεργειακής στάθμης, καθώς και της πεπτικής υγείας. Οι συμμετέχοντες σε μελέτη που έπιναν χυμό για δύο εβδομάδες είδαν βελτιώσεις στα επίπεδα ενέργειας, τη γαστρεντερική λειτουργία και τη γενική ευημερία.
7. Όραση
Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα γκότζι μπέρι τα ασκαθιστούν φυσική θεραπεία για προστασία από την ωχρά κηλίδα. Περιέχουν καροτενοειδή-φυτικές χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου μίας που ονομάζεται ζεαξανθάνη. Αυτή η ουσία προστατεύει τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες, τις βλάβες από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες μορφές οξειδωτικού στρες.
Το γκότζι μπέρι είναι το νούμερο ένα superfood στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Το Γκότζι, Γκότζι μπέρι, Μούρο γκότζι ή Λυκόμουρο (Goji, goji berry ή wolfberry), είναι ο καρπός από το Λύκιον το βάρβαρον ή Λύκιον το κοινόν (Lycium barbarum) (απλουστευμένα Κινεζικά: 宁夏枸杞· παραδοσιακά Κινεζικά: 寧夏枸杞· Πινγίν: Níngxià gǒuqǐ) και Λύκιον το σινικόν Lycium chinense (Πινγίν: gǒuqǐ), δύο στενά συγγενικά είδη του γένους Λύκιον (Lycium) στην οικογένεια των Στρυχνίδων ή Σολανίδων (Solanaceae). Η οικογένεια επίσης περιλαμβάνει την πατάτα, τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά τσίλι και τον καπνό. Και τα δυο είδη, είναι ιθαγενή στην Ασία.
Τα είδη Γκότζι μπέρι, είναι φυλλοβόλα ξυλώδη πολυετή φυτά, που αναπτύσσονται σε ύψος 1–3 μ. Το L. chinense, καλλιεργείται στη νότια Κίνα και τείνει να είναι κάπως βραχύτερο, ενώ το L. barbarum καλλιεργείται στον βορρά, πρωτίστως στην Αυτόνομη Περιοχή Ningxia Hui και τείνει να είναι κάπως υψηλότερο.
Τα φύλλα του γκότζι μπέρι, σχηματίζονται στο βλαστό είτε σε εναλλασσόμενη διάταξη, είτε σε δεσμίδες έως και τρεις, έκαστο, έχοντας είτε ένα λογχοειδές (σε σχήμα σαν την αιχμή του δόρατος μακρύτερο από ό,τι το πλάτος του) ή ωοειδούς σχήματος (σαν του αυγού). Οι διαστάσεις των φύλλων έχουν 7,0 εκ. μήκος επί 3,5 εκ. πλάτος, με αμβλείες ή στρογγυλεμένες άκρες.
Τα άνθη αναπτύσσονται σε ομάδες από μια έως τρεις, στις μασχάλες των φύλλων. Ο κάλυκας (που τελικά διαρρηγνύεται από το αυξανόμενο μούρο), αποτελείται από κωδωνοειδούς σχήματος ή σωληνοειδή σέπαλα, τα οποία σχηματίζουν κοντούς, τριγωνικούς λοβούς. Οι στεφάνες των ανθέων, έχουν το χρώμα της λεβάντας ή του μωβ, πλάτους 9–14 χιλ. με πέντε ή έξι λοβούς κοντύτερους του σωλήνα. Οι στήμονες είναι διαρθρωμένοι με μακρύτερα νημάτια απ’ ό,τι οι ανθήρες.Οι ανθήρες διανοίγουν (dehiscent) σε διαμήκη κατεύθυνση.
Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η ανθοφορία εμφανίζεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η ωρίμανση των μούρων, από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και το κλίμα.
Ετυμολογία
Η ονομασία του γένους Lycium, προέρχεται από την περιοχή της νότιας αρχαίας Ανατολίας της Λυκίας (Λυκία).Ο καρπός είναι γνωστός στις φαρμακολογικές αναφορές ως Lycii fructus, το οποίο στα Λατινικά σημαίνει «καρπός Lycium».
Η ονομασία “Wolfberry” (“Λυκόμουρο”), μια πολύ συνηθισμένη ονομασία έχει άγνωστη καταγωγή, πιθανώς προκύπτει από τη Μανδαρινική ρίζα, gou, που σημαίνει σκύλος ή σύγχυση πάνω στην ονομασία, Lycium, η οποία ομοιάζει με το lycos, την Ελληνική λέξη για τον λύκο.
Στον Αγγλόφωνο κόσμο, η ονομασία “goji berry”, έχει χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα. Η λέξη “goji” είναι μια προσέγγιση της προφοράς του gǒuqǐ, του ονόματος για το L. chinense σε αρκετές Κινεζικές διαλέκτους, συμπεριλαμβανομένων των Hokkien και των Shanghainese.
Καρπός
Αυτά τα είδη παράγουν ένα φωτεινό πορτοκαλί-κόκκινο, ελλειψοειδές μούρο με διάμετρο 1–2 εκ.. Ο αριθμός των μούρων ποικίλει ευρέως, βασιζόμενος στην ποικιλία και το μέγεθος του καρπού, που περιέχει 10-60 μικροσκοπικούς κίτρινους σπόρους, οι οποίοι έχουν συμπιεστεί με ένα καμπύλο έμβρυο. Τα μούρα ωριμάζουν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο στο Βόρειο Ημισφαίριο.