Συστατικά: Ακτινίδιο, ζάχαρή, Ρυθμ.οξύτητας: κιτρικό οξύ, Συντηρητικό: μεταδιθειώδες νάτριο,Χρωστικές(Ε102, Ε133).

Ακτινίδιο αποξηραμένο

Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Διατίθεται σε: 200g

Άλλα αποξηραμένα φρούτα

Άλλα προϊοντα

Το ακτινίδιο (ή αλλιώς κίουι) είναι γένος φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Ακτινιδιοειδών και προέρχεται από την Ασία.

Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.

Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το συναντάμε και σε περιοχές της Σιβηρίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Μαλαισίας. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis). Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950, συγκεκριμένα το είδος Ακτινίδιο το νόστιμο (Actinidia deliciosa.

Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.

Σήμερα το ακτινίδιο καλλιεργείται και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία). Το ακτινίδιο, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται στην Πιερία, όπου έχει κατοχυρωθεί με ονομασία προέλευσης (ΠΓΕ) από το 2002, στην περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα όπου έχει κατοχυρωθεί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και στην Πέλλα, την Ημαθία, το Μεσολόγγι, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Βενιζέλου Σερρών την Πρέβεζα και το Δέλτα Πηνειού (Ομόλιο,Πυργετός,Αιγάνη).

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF

Πιθανά οφέλη στη υγεία

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως το ακτινίδιο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και θνησιμότητας.

Ωραίο δέρμα: Το κολλαγόνο εξαρτάται από τη βιταμίνη C, που δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιθο, τη ρύπανση και τον καπνό, μαλακώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει τη γενική υφή του δέρματος.

Καλύτερος ύπνος: Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης ακτινιδίων στην ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου, η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την έναρξη του ύπνου, καθώς και τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητά του σε ενήλικες με διαταραχές ύπνου.

Υγεία της καρδιάς: Οι ίνες και το κάλιο στο ακτινίδιο στηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Μια αύξηση στην πρόληψη καλίου μαζί με μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τον Mark Houston, του Vanderbilt Medical School.

Σε έρευνα, όσοι κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο.

Η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προστασία από απώλεια μυϊκής μάζας, διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μείωση της δημιουργίας λίθων στα νεφρά.

Μείωση της πίεσης: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλει στην ουδετεροποίηση της επίδρασης του νατρίου. Είναι πιθανό η χαμηλή πρόσληψη καλίου να αποτελεί το ίδιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου για υπέρταση όσο και η υψηλή πρόσληψη νατρίου.

Υψηλή πρόσληψη σε κάλιο συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας:  Πολλές έρευνες ανέφεραν ότι το ακτινίδιο μπορεί ενδεχομένως να έχει ελαφριά καθαρτική επίδραση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους με δυσκοιλιότητα.

Η τακτική κατανάλωση φάνηκε να προάγει τη δημιουργία πιο μαλακής και συχνότερης παραγωγής κοπράνων.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Οι βήτα αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα. Τροφές υψηλές σε κάλιο, όπως η μπανάνα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όταν κάποιος λαμβάνει βήτα αναστολείς.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για όσους δεν έχουν πλήρη λειτουργία νεφρών. Αν τα νεφρά δεν μπορούν αν αποβάλλουν το υπερβάλλον κάλιο από το αίμα μπορεί να επέλθει θάνατος.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/30110/aktinidio-poia-einai-ta-ofeli-toy-gia-tin-ygeia.html

 
5/5